Welke spaarrekening is de beste?

28/12/11, Spaarrekening

Wilt u weten welke spaarrekening de beste is? Allereerst is belangrijk om te bepalen welke spaarvorm het beste bij u past. Er zijn verschillen vormen van spaarrekeningen. De hoofdvormen zijn sparen zonder voorwaarden en sparen met voorwaarden.

Sparen zonder voorwaarden

Bij sparen zonder voorwaarden heeft u – zoals in de naam ligt besloten – geen voorwaarden. Het tegoed is vrij opneembaar, u kunt ongelimiteerd spaargeld inleggen en het genoemde rentetarief geldt voor onbepaalde tijd en over het gehele saldo. Deze vorm van sparen wordt het meest gebruikt. Niet voor niets, want hierbij heeft u maximale flexibiliteit en er zijn geen verborgen kosten of iets dergelijks. Wel loopt u wat extra rente mist die u bij sparen met voorwaarden zou kunnen krijgen. De vraag is echter of deze extra rente opweegt tegen de nadelen van sparen met voorwaarden.

Sparen met voorwaarden

Diverse banken bieden uiteenlopende spaarproducten aan, waarvoor wel allerlei voorwaarden van toepassing zijn. U krijgt een iets hogere rente, maar dan zijn er wel inleg- of opnamekosten van toepassing. Of u krijgt een extra rente als u uw geld voor langere termijn laat staan. Kortom, in ruil voor enkele beperkingen, die er doorgaans op neerkomen dat u uw geld langer vast moet zetten, krijgt u een iets hogere rente.

Oordeel

In algemene zin zijn wij voorstander van sparen zonder voorwaarden. Zo kunt u te allen tijde beschikken over uw geld. De spaarrente is prima, en het verschil in rente met sparen met voorwaarden is relatief klein. Met de gestaag stijgende spaarrente kunt u zo uw spaargeld telkens op die spaarrekening zetten die de hoogste spaarrente biedt. Zie op deze website een overzicht van spaarrekeningen met de hoogste spaarrente. Voorziet u dat u uw spaargeld voor langere tijd kan missen? Kies dan voor een termijndeposito van bijvoorbeeld een jaar. U krijgt dan een fors hogere rente, maar de voorwaarden zijn dan volstrekt helder.