Waarom sparen we?

04/12/12, Algemeen, Internetsparen, Spaartips, Sparen of beleggen, Sparen voor pensioen, Vakantiegeld

Hieronder behandelen wij een aantal interessante vragen over sparen.

Waarom wordt er gespaard? Uit onderzoek blijkt dat de grote meerderheid, 80 procent, van de Nederlanders zonder specifiek doel spaart. In algemene zin wordt gespaard voor een appeltje voor de dorst, dat wil zeggen als buffer voor onvoorziene uitgaven. Vaak wordt gedacht dat mensen voor een specifiek doel sparen, zoals een vakantie of een auto. Maar het blijkt dat slechts een klein deel van de spaarders dit doet. Met name jongeren kunnen nog wel voor een specifiek doel op korte termijn sparen. Maar de gemiddelde Nederlander is hier minder voor te porren.

Hoeveel wordt er gespaard? Mannen zijn pas tevreden als zij euro 50.000 als vermogen hebben gespaard. Vrouwen zijn eerder tevreden, zij hebben aan euro 10.000 genoeg als buffer. En hoeveel wordt er dan feitelijk gespaard? Een gemiddeld Nederlands gezin heeft euro 17.000 aan spaartegoed. Dat lijkt dus prima te passen tussen de gemiddelde wens van de man en de vrouw.

Hoe kan het beste worden gespaard? We hebben het al vaker gezegd, maar er zijn er meer die het zeggen; met sparen alleen redt u het tegenwoordig niet meer qua rendement. De inflatie is hoger dan de spaarrente en de spaardersbelasting (vermogensrendementsheffing). Spreid daarom uw vermogen over andere categorieen. En kies voor het deel dat u wilt sparen, voor een bank met een hoge rente. Er zijn genoeg degelijke banken die een hoge rente bieden, zoals de Westland Utrecht Bank. Bekijk ons overzicht van internetsparen met een hoge rente.

Rentetarieven nog steeds laag

17/06/12, Algemeen, Sparen of beleggen, Sparen voor pensioen

Voor consumenten is het niet eenvoudig om voor hun spaargeld genoeg rente te krijgen. U krijgt bij de grote banken niet meer dan 2,50% op een spaarrekening. En er zijn enkele kleinere banken die rentetarieven hanteren tot maximaal 2,75% spaarrente op jaarbasis. Maar deze rentevergoeding dekt slechts nauwelijks de inflatie, die zich op 2,10% bevindt. Dient u ook nog eens vermogensrendementsheffing te betalen, dan gaat u het schip in. Uw vermogen wordt dan gestaag, jaar in jaar uit, minder waard. Dit terwijl u keurig spaart. Een alternatief is dan om een spaardeposito te openen. Daar krijgt u nu tot 4,00% rente. Maar hier zitten ook haken en ogen aan. Uw geld staat voor langere tijd vast en niet alle termijndeposito’s zijn net zo veilig als een spaarrekening.

Wat moet u dan wel doen? Wij kunnen geen advies geven, maar wel enkele overwegingen. Nog steeds lijkt het verstandig om uw geld te spreiden over meerdere investeringsvormen. U kunt in hoofdlijn kiezen tussen de volgende bestedingen;

 • beleggen in aandelen, direct via de beurs of indirect via beleggingsfondsen,
 • beleggen in alternatieve middelen zoals grondstoffen, vastgoed e.d.,
 • sparen onder voorwaarden met een spaardeposito of
 • sparen zonder voorwaarden op een reguliere spaarrekening.

  Kies samen met uw bank of een financieel adviseur een mix van deze mogelijkheden die het beste bij uw specifieke situatie, horizon en doelen past. Zo weet u zeker dat u niet onnodig rendement mist en wellicht maakt u nog kans om mee te doen als de economische weg omhoog weer zou worden ingeslagen. Recent is wederom gebleken dat het rendement op uw vermogen voor 80% wordt bepaald door uw keuze in de mix van verschillende investeringsvormen (sparen versus beleggen, etc.), en maar voor 20% door de scores binnen die investeringsvormen (het ene aandeel versus het andere).

 • Sparen via het internet

  11/11/10, Algemeen, Banken, Garantie, Hoogste rente, Internetsparen, Spaarrekening, Spaarrente, Spaartips, Sparen, Sparen of beleggen, Sparen voor pensioen, Vakantiegeld, Voorwaarden, Zekerheid

  Vandaag de dag is internetsparen zeer aantrekkelijk! De banken bieden tegenwoordig een spaarrente boven de 5%. Dat loopt aardig op; als je euro 10.000 een jaar opzij zet, verdien je zomaar 525 euro! Dat is meer dan 40 euro per maand. Daar kan je toch leuke dingen van doen.
  Je kan wel stellen dat internet en sparen elkaar echt hebben gevonden. Weinig consumenten vertrouwen er nog op dat hun eigen bank een hoge rente geeft. We kijken tegenwoordig goed rond en zien dat er elders betere rentes zijn te behalen! Vooral de rente internetsparen is bijzonder hoog.

 • Bij Credit Europe sparen ontvangt u een hoge spaarrente van 5,25% op jaarbasis.
 • En bij MoneYou Sparen krijgt u een mooie rente van 5,10%.
 • Nou denkt u wellicht, waarom zou ik niet gewoon voor de allerhoogste rente gaan? Bedenk dat zekerheid ook een belangrijke factor is. Moneyou is een Nederlandse bank, onderdeel van ABN Amro. De Credit Europe Bank is een respectabele bank, maar is toch een buitenlandse bank. Kijk daarom rustig rond op deze site voor alle informatie over internetsparen en de hoogste rente op een internetspaarrekening. Wij vergelijk de rentetarieven internetsparen.

  MoneYou
  5,1% spaarrente!
  Open nu een spaarrekening bij Moneyou en profiteer van 5,1% spaarrente, vrij opneembaar!

  De rente internetsparen kan aardig oplopen. Volgens Internetsparen.net wordt de beste internet rekening aangeboden door NIBC Direct en Credit Europe Bank. Maar ook Moneyou en twee Turkse banken dingen goed mee voor de beste internet spaarrekening. Zo vindt u de hoogste spaarrente!