Spaarrentes onverminderd laag

25/12/14, Hoogste rente, Spaartips

Al meer dan een jaar zijn de spaarrentes ongewijzigd en op een redelijk laag niveau. U krijgt bij Nationale Nederlanden de hoogste spaarrente van dit moment van 1,65%. En er zijn nog enkele banken die een spaarrente van rond de 1,60% voldoen, zoals Knab en Zwitserleven. Maar bij de overige banken hoeft u niet op een hoge rente te rekenen. Bij de grootbanken beweegt de vergoeding voor sparen zich zo rond de 1,00% tot 1,50%.

In 2015 blijft spaarrente laag

Het ziet er ook voor 2015 niet naar uit dat de spaarrentes snel zullen stijgen. De Westerse landen hebben flinke schulden, en hebben er baat bij om via hun centrale banken de rente beperkt te houden. Pas als gevolg van economische groei de inflatie toeneemt, zal de rente mee moeten gaan. Echt doorzettend economisch herstel wordt verwacht per 2015-2016. Het is dus nog even wachten op een hogere rente. Totdat moment is het verstandig om steeds de spaarrentes goed in de gaten te houden. Of uit te wijken naar een buitenlandse bank, zoals de Belgische Argenta Bank. Deze bank biedt al meer dan een jaar in elk geval de hoogste spaarrente.

Op zoek naar hoger rendement

14/07/13, Algemeen, Spaartips

We hebben het al vaker behandeld; de banken hebben tegenwoordig erg lage spaarrentes. Consumenten zijn zoekende naar hoger rendement. Waar kan je als spaarder nog wel een hoge rente krijgen? Een mogelijkheid is om je geld niet op een spaarrekening te zetten, maar om het te investeren in / uit te lenen aan nieuwe initiatieven. Zo kan je denken aan crowdfunding. Daarbij probeert een bedrijf of particulier gelden aan te trekken via een platform op internet. Op deze platformen worden alle plannen beoordeeld, en krijgen een rating. Zo heb je een indruk van het risicoprofiel van de investering. En afhankelijk van het risico krijg je een rentevergoeding; 4% bij een laag risico en bijvoorbeeld 12% bij een hoog risico.

Het fenomeen crowdfunding staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Er zijn nu twee platforms goedgekeurd door de toezichthouder AFM: Geldvoorelkaar en CrowdAboutNow.

Vermeld dient te worden dat er in algemene zin verhoogde risico’s aan de orde zijn in vergelijking met regulier sparen. De particulier of het bedrijf kan failliet gaan, u bent dan uw inleg of investering kwijt. Bij een bank bent u normaliter verzekerd via het depositogarantiestelsel. Wees daarom extra alert, en besef dat crowdfunding wat anders is dan regulier sparen. Het bevindt zich ergens tussen sparen en beleggen in. Nederlandse deskundigen spreken over ‘quasi-equity’ ofwel bijna-aandelen. Kortom; geen eenvoudige materie. Waarmee niet is gezegd dat crowdfunding niet interessant kan zijn, wees u alleen bewust van de risico’s.

Spaarrente op aan belasting

15/03/13, Hoogste rente, Internetsparen, Spaartips, Sparen of beleggen

Wist u dat u als spaarder op dit moment bijna niets overhoudt aan spaarrente? De rijksoverheid gaat ervan uit dat u op uw spaartegoed een normatief rendement van 4 procent maakt, waarover 30 procent belasting wordt geheven. U betaalt daarmee 1,2% over uw vermogen, de zogenaamde vermogensrendementsheffing.

Maar de werkelijkheid is de laatste twee jaar anders dan de rijksoverheid denkt. U ontvangt helemaal geen spaarrente van 4%! Spaarders mogen vandaag de dag tevreden zijn met een rente van 2%. In dit geval behoudt u slechts 0,8% rente. Hiermee gaat dus 60% van uw renteinkomsten op aan belasting. In onderstaand artikel wordt zelfs gesteld dat 80% van de rente opgaat naar de belasting!

Wat kunt u doen om uw rendement te verhogen? We hebben het al vaker behandeld; kijk ook eens naar alternatieve beleggingsvormen zoals spaardeposito’s, beleggingsfondsen en aandelen.