Spaarrentes 2016

27/12/15, Hoogste rente, Internetsparen, Spaarrente

De vooruitzichten van de spaarrentes in 2016 zijn neutraal. Het komt erop neer dat deze gelijk zullen blijven aan 2015. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar rentes laag om de economie aan te wakkeren, en daarmee blijven ook de rentevergoedingen die banken geven aan consumenten, laag. Naar verwachting zullen de rentes op sparen zonder voorwaarden rond de 1,00% – 1,20% blijven.

Waar kunt u het beste sparen in 2016? Wat zijn de beste spaarrekeningen voor 2016? De volgende drie banken hebben het afgelopen jaar de hoogste spaarrentes voldaan; Knab, Nationale Nederlanden en Zwitserleven.

Spaarrentes onverminderd laag

25/12/14, Hoogste rente, Spaartips

Al meer dan een jaar zijn de spaarrentes ongewijzigd en op een redelijk laag niveau. U krijgt bij Nationale Nederlanden de hoogste spaarrente van dit moment van 1,65%. En er zijn nog enkele banken die een spaarrente van rond de 1,60% voldoen, zoals Knab en Zwitserleven. Maar bij de overige banken hoeft u niet op een hoge rente te rekenen. Bij de grootbanken beweegt de vergoeding voor sparen zich zo rond de 1,00% tot 1,50%.

In 2015 blijft spaarrente laag

Het ziet er ook voor 2015 niet naar uit dat de spaarrentes snel zullen stijgen. De Westerse landen hebben flinke schulden, en hebben er baat bij om via hun centrale banken de rente beperkt te houden. Pas als gevolg van economische groei de inflatie toeneemt, zal de rente mee moeten gaan. Echt doorzettend economisch herstel wordt verwacht per 2015-2016. Het is dus nog even wachten op een hogere rente. Totdat moment is het verstandig om steeds de spaarrentes goed in de gaten te houden. Of uit te wijken naar een buitenlandse bank, zoals de Belgische Argenta Bank. Deze bank biedt al meer dan een jaar in elk geval de hoogste spaarrente.

Spaarrente op aan belasting

15/03/13, Hoogste rente, Internetsparen, Spaartips, Sparen of beleggen

Wist u dat u als spaarder op dit moment bijna niets overhoudt aan spaarrente? De rijksoverheid gaat ervan uit dat u op uw spaartegoed een normatief rendement van 4 procent maakt, waarover 30 procent belasting wordt geheven. U betaalt daarmee 1,2% over uw vermogen, de zogenaamde vermogensrendementsheffing.

Maar de werkelijkheid is de laatste twee jaar anders dan de rijksoverheid denkt. U ontvangt helemaal geen spaarrente van 4%! Spaarders mogen vandaag de dag tevreden zijn met een rente van 2%. In dit geval behoudt u slechts 0,8% rente. Hiermee gaat dus 60% van uw renteinkomsten op aan belasting. In onderstaand artikel wordt zelfs gesteld dat 80% van de rente opgaat naar de belasting!

Wat kunt u doen om uw rendement te verhogen? We hebben het al vaker behandeld; kijk ook eens naar alternatieve beleggingsvormen zoals spaardeposito’s, beleggingsfondsen en aandelen.