Rentetarieven nog steeds laag

17/06/12, Algemeen, Sparen of beleggen, Sparen voor pensioen

Voor consumenten is het niet eenvoudig om voor hun spaargeld genoeg rente te krijgen. U krijgt bij de grote banken niet meer dan 2,50% op een spaarrekening. En er zijn enkele kleinere banken die rentetarieven hanteren tot maximaal 2,75% spaarrente op jaarbasis. Maar deze rentevergoeding dekt slechts nauwelijks de inflatie, die zich op 2,10% bevindt. Dient u ook nog eens vermogensrendementsheffing te betalen, dan gaat u het schip in. Uw vermogen wordt dan gestaag, jaar in jaar uit, minder waard. Dit terwijl u keurig spaart. Een alternatief is dan om een spaardeposito te openen. Daar krijgt u nu tot 4,00% rente. Maar hier zitten ook haken en ogen aan. Uw geld staat voor langere tijd vast en niet alle termijndeposito’s zijn net zo veilig als een spaarrekening.

Wat moet u dan wel doen? Wij kunnen geen advies geven, maar wel enkele overwegingen. Nog steeds lijkt het verstandig om uw geld te spreiden over meerdere investeringsvormen. U kunt in hoofdlijn kiezen tussen de volgende bestedingen;

  • beleggen in aandelen, direct via de beurs of indirect via beleggingsfondsen,
  • beleggen in alternatieve middelen zoals grondstoffen, vastgoed e.d.,
  • sparen onder voorwaarden met een spaardeposito of
  • sparen zonder voorwaarden op een reguliere spaarrekening.

    Kies samen met uw bank of een financieel adviseur een mix van deze mogelijkheden die het beste bij uw specifieke situatie, horizon en doelen past. Zo weet u zeker dat u niet onnodig rendement mist en wellicht maakt u nog kans om mee te doen als de economische weg omhoog weer zou worden ingeslagen. Recent is wederom gebleken dat het rendement op uw vermogen voor 80% wordt bepaald door uw keuze in de mix van verschillende investeringsvormen (sparen versus beleggen, etc.), en maar voor 20% door de scores binnen die investeringsvormen (het ene aandeel versus het andere).