Op zoek naar hoger rendement

14/07/13, Algemeen, Spaartips

We hebben het al vaker behandeld; de banken hebben tegenwoordig erg lage spaarrentes. Consumenten zijn zoekende naar hoger rendement. Waar kan je als spaarder nog wel een hoge rente krijgen? Een mogelijkheid is om je geld niet op een spaarrekening te zetten, maar om het te investeren in / uit te lenen aan nieuwe initiatieven. Zo kan je denken aan crowdfunding. Daarbij probeert een bedrijf of particulier gelden aan te trekken via een platform op internet. Op deze platformen worden alle plannen beoordeeld, en krijgen een rating. Zo heb je een indruk van het risicoprofiel van de investering. En afhankelijk van het risico krijg je een rentevergoeding; 4% bij een laag risico en bijvoorbeeld 12% bij een hoog risico.

Het fenomeen crowdfunding staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Er zijn nu twee platforms goedgekeurd door de toezichthouder AFM: Geldvoorelkaar en CrowdAboutNow.

Vermeld dient te worden dat er in algemene zin verhoogde risico’s aan de orde zijn in vergelijking met regulier sparen. De particulier of het bedrijf kan failliet gaan, u bent dan uw inleg of investering kwijt. Bij een bank bent u normaliter verzekerd via het depositogarantiestelsel. Wees daarom extra alert, en besef dat crowdfunding wat anders is dan regulier sparen. Het bevindt zich ergens tussen sparen en beleggen in. Nederlandse deskundigen spreken over ‘quasi-equity’ ofwel bijna-aandelen. Kortom; geen eenvoudige materie. Waarmee niet is gezegd dat crowdfunding niet interessant kan zijn, wees u alleen bewust van de risico’s.