Alternatieven voor sparen

05/12/11, Internetsparen, Spaartips, Sparen of beleggen

Sparen levert een steeds betere rente op. De spaarrente is inmiddels 3,00%. Dat is mooi, maar u kunt er de inflatie van 2,60%, eventueel vermeerderd met vermogensrendementsheffing, niet mee compenseren. Wat moet u dan doen? Beleggen is in deze lastige tijden een riskante activiteit. U kunt gaan beleggen in goud en zilver, participeren in kleinere bedrijven – alhoewel dit voor de gemiddelde consument vrij lastig toegankelijk is of aandelenin een hedgefonds of iets dergelijks aankopen. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden, Z24 heeft er een aantal op een rij gezet. Wij zeggen nou niet dat u dit direct moet doen, maar het is wel aardig ter inspiratie.


  • Grond: Het aankopen va grond betreft een investering met een hoge zekerheid over de waarde. Grond blijft in algemene zin altijd wel zijn waarde houden. En u bent geen vermogensrendementsheffing verschuldigd. Als u bosgrond heeft, dan kunt u er verder geen direct rendement zoals pacht of huur uit halen (behoudens een jachtverpachting, maar dat levert weinig op). Heeft u landbouwgrond, dan kunt u de grond doorgaans vrij goed verpachten aan een boer. U krijgt dan jaarlijks pachtopbrengsten, naast de waardestijging van de grond.
  • Scheeps-cv: Bij een scheeps-cv investeer je samen met een groep beleggers in een (container)schip. Meest bepalend voor het rendement is niet de exploitatie en het gebruik van het schip, maar vooral de opbrengst bij verkoop aan het einde van de exploitatieperiode. En die opbrengst is hoogst onzeker. De scheepvaartsector is namelijk redelijk cyclisch. Voordeel is wel dat u fiscale vrijstellingen krijgt.
  • Kunst & antiek: Voor kunst en antiek geldt helemaal dat dit erg specifieke materie betreft. Lukraak iets kopen leidt maar zelden tot succes. Op zich kan je wel iets kopen wat je en mooi vindt, en wat te allen tijde zijn waarde behoud. En doorgaans valt dit bezit niet onder de vermogensrendementsheffing.

Interessant: hoogste spaarrente internetsparen, rentetarieven internetsparen